Data vleermuisvangsten en telemetrie: alles op één plek met digitale database en platform

De digitale invoer en verzameling van vleermuisvang- en volgdata faciliteren met een digitale database en platform. Alles op één plek, voor Nederland én internationaal. Hiervoor trekken Regelink Ecologie & Landschap en Stichting Vleermuizen Vangen samen op, in opdracht van NLBIF. De database zorgt vanaf het najaar van 2023 voor meer inzicht, samenwerking en kwalitatief betere data.

Waarom dit platform?
Het vangen en volgen van vleermuizen is al lange tijd in opmars. De afgelopen jaren is al vele data verzameld op dit gebied door diverse partijen. De Stichting Vleermuizen Vangen heeft jaren geleden het Vleermuisvangsysteem opgezet. Dit systeem is algemeen geaccepteerd in Nederland, ook door de provinciaal bevoegd gezagen. Ondertussen is ook internationaal deze methodiek overgenomen. 

De in de loop der jaren verzamelde vangstgegevens worden op dit moment zeer beperkt ontsloten. Er liggen veel losse gegevensbestanden en er is een papieren archief met Nederlandse data. Op dit moment zijn alle gegevens ook nog niet internationaal toegankelijk. 

De standaardisatie van de vangstgegevens is ondertussen al gebeurd. De volgende noodzakelijke stap is het digitaliseren en samenvoegen van deze data. Er komt daarom in 2023 een digitale database, gebaseerd op de beschrijfmethode van het Vleermuisvangsysteem. Deze methode is gangbaar in Nederland: deze wordt al gebruikt door de meeste vleermuisvangers in het land.  

Vleermuisvangers activeren
Chris Driessen van Regelink Ecologie & Landschap vertelt: “Straks worden alle beschrijvende gegevens en telemetriedata in deze database centraal verzameld. Gegevens die nog niet digitaal zijn, worden zo snel mogelijk gedigitaliseerd. De database wordt ontsloten naar GBIF en de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF).”

Hij vervolgt: “Vleermuisvangers kunnen bestaande gegevens doorgeven. Ook streven we ernaar om een tooling te ontwikkelen waarmee alle waarnemingen direct in het veld geregistreerd en opgeslagen kunnen worden. Alleen daarvoor gekwalificeerde personen kunnen data invoeren. Zo houden we de kwaliteit van de database hoog.”

Data delen
Vangers kunnen verschillende kenmerken van vleermuizen invoeren, denk aan: vanglocatie, soort, biometrische gegevens, foto’s, type zenders en tags. Data kunnen delen is noodzakelijk. Om de database openbaar toegankelijk te maken, wordt er een digitaal platform (website) in het leven geroepen. 

Wat levert het op?
De database en de website zorgen voor meer inzicht, samenwerking en kwalitatief beter vleermuisonderzoek, in Nederland en daarbuiten. Het ontsluiten van vangstgegevens biedt mogelijkheden voor het doen van statistisch onderzoek op populatieniveau. Ook vragen als ‘doen we onderzoek in de juiste periode’ en ‘wat is de staat van beschikbare foerageergebieden in Nederland’ kunnen met vangstgegevens grondiger onderzocht worden. Met de nieuwe inzichten kunnen aanbevelingen worden gedaan voor het uitvoeren van vleermuisonderzoek in Nederland.

En nu?
De werkzaamheden zijn ondertussen van start gegaan. De database en het platform gaan waarschijnlijk ‘live’ in het najaar van 2023.