Digitalisering van het langstlopende loopkeveronderzoek ter wereld

Er is de laatste jaren toenemende aandacht voor de afname van het aantal insecten. Desondanks is er nog veel onduidelijk over de schaal van de afname en de precieze oorzaken ervan. Historische data kunnen een belangrijke bijdrage leveren omdat ze dienen als referentie (baseline) voor de huidige situatie.

Sinds 1959 worden in Drenthe systematisch loopkevergegevens verzameld met behulp van vangblikken op vaste locaties. De Stichting Willem Beijerink Biologisch Station zet dit onderzoek tot op de dag van vandaag voort. De gegevens zijn van groot natuurhistorisch en ecologisch belang omdat er maar weinig tijdsreeksen zijn die zo ver teruggaan als de Wijsterdata. De totale dataset bestaat uit ongeveer 1 miljoen exemplaren van 172 soorten.

Het grote potentieel van de dataset is tot nu toe verre van ten volle benut. De dataset is nog nauwelijks toegepast in gedetailleerde lange-termijn analyses van loopkevergemeenschappen, en bovendien is de dataset niet FAIR beschikbaar.
In dit project wordt beoogd 10% van de dataset te digitaliseren, hetgeen de start zal zijn van het volledig ontsluiten en digitaal vrij en FAIR beschikbaar maken van alle gegevens uit het Wijster loopkeveronderzoek.

Het streefdoel daarbij is om een referentiedataset te maken met een zo laag mogelijke foutmarge (kleiner dan 0,1%). Deze dataset kan vervolgens dienen als trainingsdata voor een AI-digitalisatie traject waarbij de mogelijkheden worden onderzocht om met behulp van een zelflerend algoritme de resterende delen van de Wijster-data te digitaliseren.