In dit project digitaliseren we historische referentiedata van reptielen, die in de jaren zeventig en tachtig zijn verzameld. Het zijn meerjarige onderzoeken die een schat aan informatie over reptielen bevatten. Waar mogelijk worden deze aangevuld met meer recente datasets die veelal door vrijwilligers zijn verzameld.
Daar waar verzameling van verspreidings- en waarnemingsgegevens al een lange historie kent, ontbreken er nog veel gedetailleerde data over terreingebruik en lichaamsconditie van reptielen. Die data zijn gelukkig te vinden bij een aantal vrijwilligers én in de archieven die overgenomen zijn van de herpetologie-afdeling van de Radboud Universiteit.
Deze data zijn verzameld in meerjarige veldonderzoeken. De gegevens zijn via studentenverslagen deels ontsloten, maar de basisgegevens niet. Omdat het om langjarige studies gaat met vangst-terugvangst en herkenning op individu-niveau bevatten ze een schat aan informatie over jaarritmiek, trefkansen, terreingebruik, individuele groei, overleving, reproductie en parasieten (teken).
Deze gegevens zijn belangrijke historische referentiekaders (baselines). Ze geven inzicht hoe populaties ervoor stonden voordat de effecten van verdroging, stikstofproblematiek en klimaatverandering in de voedselarme habitats van reptielen zichtbaar waren. Dit type gegevens blijkt keer op keer belangrijk als het gaat om historische referentiekaders. Ook zijn het de enige in Nederland verzamelde gegevens met dit detailniveau. Via dit project worden de data gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld voor de (inter)nationale onderzoekswereld.