In het kort
Wat is NLBIF?
NLBIF voorziet Nederlandse instellingen die natuurdata beheren van gemeenschappelijke standaarden en open-source hulpmiddelen, waarmee ze gemakkelijk biodiversiteitsinformatie kunnen delen via het GBIF-portaal.
Ons doel
Dankzij het open en vrij delen van biodiversiteitsdata kunnen we gezamenlijk de staat van de wereldwijde biodiversiteit beter monitoren, en in stand houden. Dit is tevens afgesproken door meer dan 150 landen waaronder Nederland in de conventie van biologische diversiteit. Daarnaast faciliteren we open toegang tot wetenschappelijke gegevens.
Foto door Naturalis
Foto door Naturalis
Voordelen
NLBIF streeft ernaar om van waardevolle betekenis te zijn voor gegevenshouders door:
- Instellingen met biodiversiteitsdata te voorzien van gemeenschappelijke standaarden en open-source hulpmiddelen waarmee ze informatie kunnen delen over welke soorten, waar, wanneer en door wie (de 4 W’s) zijn geregistreerd. Naast deze primaire biodiversiteitsdata faciliteert GBIF het delen van aanvullende informatie via data extensies.
- Het delen en publiceren van gegevens in een standaard formaat te bevorderen, waardoor ze uniform, vindbaar, herbruikbaar en citeerbaar zijn.
- Ontwikkeling van ICT infrastructuren te faciliteren om zo biodiversiteitsgegevens te mobiliseren, beheren en te publiceren naar GBIF.org.
- Te helpen in het vergroten van de institutionele zichtbaarheid en erkenning te bieden voor het delen van biodiversiteitsgegevens in formaten die geschikt zijn voor ontdekking en hergebruik.
- Gratis, vrij toegankelijke tools en richtlijnen voor het publiceren van digitale datasets aan te bieden.
- Praktijken die de persistentie van gegevens en de herkomst van gegevens garanderen te bevorderen.
- Te helpen bij het voldoen aan FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) data regelgeving en eisen.
Wat kun je zelf doen?
Alle datasets met gegevens over het (in het verleden en huidige) voorkomen van organismen zijn van interesse voor GBIF. Dit kan bestaan uit vegetatie opnames, vogelinventarisaties, inventarisaties van visstanden, milieu-effect rapportages, en ga zo maar door. Kijk voor meer voorbeelden op de GBIF dataset-pagina, of op de NLBIF IPT.
Datasets kunnen worden bijgedragen via de ‘Integrated Publishing Toolkit’ (IPT) server van NLBIF. Instituten die meerdere datasets beheren en deze willen delen met GBIF kunnen een eigen IPT server onderhouden.
Vereiste voor het bijdragen van grotere datasets aan GBIF is dat deze door NLBIF wordt voorgedragen. Neem hiervoor contact op met de NLBIF node manager Niels Raes via nlbif@naturalis.nl.