Stichting Calidris is een vrijwilligersorganisatie die voortkomt uit het onderzoek naar wadvogels van de Vrije Universiteit Amsterdam. Sinds 1967 wordt op Schiermonnikoog onderzoek gedaan naar steltlopers in de Waddenzee, eerst door de Vrije Universiteit en vanaf 1997 onder de vlag van Stichting Calidris. Dit wadvogelmonitoringsonderzoek is het langstlopende in de internationale Waddenzee.
Jaarlijks worden wadvogels gevangen, geringd en gemeten. Deze gegevens zijn niet alleen belangrijk om veranderingen in tijd en plaats van de verschillende wadvogelpopulaties te monitoren, maar geven ook inzicht in de toestand van de Waddenzee. In de Waddenzee vinden tal van menselijke activiteiten plaats, zoals visserij, gasboringen en toerisme, en het gebied wordt beïnvloed door klimaatverandering, wat mogelijk negatieve gevolgen kan hebben voor de natuur in de Waddenzee. Vooral vogels en organismen die (gedeeltelijk) in de bodem leven, zoals wormen, schelpen en garnalen, zijn gevoelig voor verstoringen en klimaatverandering. Deze bodemdieren vormen tevens de belangrijkste voedselbron voor steltlopers, waardoor veranderingen ook hun effect hebben op deze vogels. Deze veranderingen zullen niet altijd direct zichtbaar zijn in aantalsomvang, maar kunnen de lichaamsconditie van deze vogels (zoals gewicht en rui) beïnvloeden. Gegevens over de lichaamsconditie van steltlopers, verzameld door ringgroep Calidris over een lange periode, kunnen daarom unieke inzichten bieden in de kwaliteit van hun leefomgeving in de Waddenzee op de lange termijn.
In de eerste fase van het project zijn de gegevens van 1990-2024 gedigitaliseerd en gepubliceerd op GBIF. In deze tweede fase worden de gegevens van 1968 tot 1990 gedigitaliseerd en toegevoegd aan de reeds gepubliceerde data op GBIF. De verzamelde gegevens bevatten naast standaard biometrie ook gedetailleerde informatie over de ruiconditie, die samen met het gewicht van de vogels indicatief is voor bijvoorbeeld de voedselomstandigheden in de Waddenzee.