In het kort
Wat is NLBIF?
NLBIF ondersteunt als nationaal knooppunt van de ‘Global Biodiversity Information Facility’ (GBIF) haar Nederlandse partners in het open en vrij delen van hun biodiversiteitsgegevens met het GBIF.org-portaal.
Ons doel
Dankzij het vrij en open delen van biodiversiteitsdata bevorderen we toegang tot actuele biodiversiteitsinformatie voor onderzoek, beleid en kennis, én kunnen we nationale bronnen van biodiversiteitsinformatie behouden en in stand houden.
Foto door Daniel de Jong
Foto door Naturalis
Voordelen
NLBIF streeft ernaar om van waardevolle betekenis te zijn voor zijn netwerkleden door:
- De samenwerkingsmechanismen van NLBIF te gebruiken om problemen op te lossen en positieve effecten te genereren.
- Gemeenschappelijke instrumenten, praktijken en informatiebronnen aan te bieden, om te voldoen aan nationale of organisatorische behoeften voor het mobiliseren en beheren van biodiversiteitsgegevens. Bijvoorbeeld cursussen in het delen en gebruiken van biodiversiteitsdata welke gedeeld worden met GBIF via de ‘Integrated Publishing Toolkit’ (IPT).
- Onderzoekers of organisaties toegang te bieden tot alle beschikbare gegevens over het voorkomen van soorten via een centraal portaal – GBIF.org.
- De integratie van gegevens uit nationale en regionale bronnen met andere relevante bronnen mogelijk te maken.
- Te ondersteunen in het opschonen, aanvullen en ontsluiten van data om zo bronnen van biodiversiteit te behouden en open toegang tot wetenschappelijke gegevens te bevorderen.
- De activiteiten van het netwerk in een zinvolle mondiale context te plaatsen.
Wat kun je zelf doen?
Als NLBIF-partner kun je het meest effectief deelnemen aan het netwerk door digitale biodiversiteitsdata te delen met GBIF via de NLBIF IPT, of door zelf een IPT server te hosten en data direct met GBIF te delen.
Alle dataset krijgen een eigen identifier die monitoring van het gebruik van de gedeelde data mogelijk maakt en bijhoudt welke wetenschappelijke publicaties gebruik maken van de gedeelde data. Dit vergroot de zichtbaarheid van dataleveranciers en ondersteunt wetenschappelijk onderzoek en natuurbeleid.
Om het mobiliseren van biodiversiteitsdata te faciliteren, om infrastructurele ICT ontwikkelingen die nodig zijn voor het delen van biodiversiteitsdata mogelijk te maken, en om de NLBIF/GBIF gemeenschap uit te breiden heeft NLBIF een jaarlijks budget wat via de NLBIF-call beschikbaar gesteld wordt. De ondersteunde projecten krijgen een pagina op de NLBIF website en via de kwartaal NLBIF nieuwsbrief kunnen resultaten worden gedeeld.